30 april 2014

Appar lyfter det lustfyllda lärandet

Så härligt det känns när det kommer post från tryckeriet. En efterlängtad bok, Appar lyfter det lustfyllda lärandet, har sett dagens ljus! Här får du tips på bra och pedagogiska appar inom olika områden som exempelvis matematik, svenska, lek och konstruktion. Hur kan man kombinera appar med den traditionella verksamheten i förskola och skola?
Du får också några förslag på pedagogappar, det vill säga appar som du som pedagog har användning av i både administrativt och skapande arbete. 

Läs mer om boken!

Det är Erika Olsson som är författare och hon har tidigare skrivit det uppskattade boken Lärplatta och matematik

13 april 2014

Påskpyssel

Japp, påsklovet är på ingång, ja för några har det redan börjat. Det finns gott om påskpysseltips på olika hemsidor. Mr Printables har en mängd olika tips på vad du kan göra. Vad sägs om snygga påskfigurer att ställa fram på bordet?
Här läser du mer om hur du gör.

Eller det kanske vore bra att fundera över ett påskproblem?

Vera och Alex målar påskägg. Axel är väldigt noggrann, så det tar lång tid för honom att måla ett ägg. Vera hinner måla 5 ägg på samma tid som Axel målar 1 ägg. Hur många ägg har de målat sammanlagt när Axel har målat 6 ägg? De fortsätter måla i samma takt som tidigare.

GLAD PÅSK alla!

1 april 2014

Digital problemlösning - kompletterande del i Pisarapporten

Idag presenterades den kompletterande rapporten från PISA 2012. Det handlade om digital problemlösningsförmåga hos 15-åringar. Denna gång var det inte specifikt matematikområdet som var i fokus, utan alla ämnen. Här kan du läsa hela rapporten.
Det krävs uthållighet och motivation för att ta sig an ett problem där man inte omedelbart känner till lösningen.
Problemlösning inbegriper olika processer som exempelvis 

- Undersöka och förstå
- Beskriva och formulera
- Planera och genomföra
- Kontrollera och reflektera, verkar det rimligt?

Det verkar som om vi på Askunge Förlag precis i rättan tid kommer att ta fram ett digitalt problemlösningsprogram. Det bygger på det tryckta materialet Lyckas med problemlösning, som på kort tid vunnit mark och rönt ett stort intresse.
Monstertrubbel blir spel på webben!
De sju portarna blir spel på webben!

Är du intresserad av att medverka som utprövare av det digitala materialet är du välkommen att kontakta oss på Askunge. Maila askunge@askunge.se