29 november 2013

Julkalender 2013

Hej alla glada problemlösare. I år lägger vi julkalendern på bloggen. Förra året var det många som läste och löste våra problem. Häng med du också!
På söndag lägger vi ut det första problemet. Följande dag finns svaret...


21 november 2013

Världens yngsta professor i matematikdidaktik
























Läste om Andreas Ryve, som skrev om matematikundervisning som stimulerar eleverna till problemlösning. Forskning visar att undervisningen ska vara lärarledd, motiverande och innehålla många diskussioner. Givetvis ska eleverna också lära sig färdigheter i att räkna. Men förståelse för begrepp och problemlösning är a och o. 
Egentligen borde alla matematiklektioner delas upp så att några används till färdighetsträning, exempelvis att automatisera tabeller, räkna de fyra räknesätten o.s.v. 
Andra lektioner är öronmärkta för problemlösning och diskussioner. Som Andreas Ryve säger: "Läraren måste förstå hur eleverna tänker och få dem att diskutera och resonera sig fram till problemlösning."
Det gäller ju också att komma ihåg att det som är ett problem för en elev, mycket väl kanske kan lösas rutinmässigt av en annan. 
Han säger också:
"En lärare måste ges stöd, i handledningar, nätverk, med bra undervisningsmaterial, för att kunna bedriva en avancerad matematikundervisning som kan hävda sig internationellt."
Här är ju vårt material Lyckas med problemlösning helt rätt. 



11 november 2013

Nationella prov i matte åk 3

Våren 2013 genomförde 97 procent av eleverna i årskurs 3 alla delprov i ämnesproven matematik och svenska. De delprov i ämnesprovet i matematik som flest elever klarade var delprov A och delprov C. Delprov A prövade om eleven muntligen kan resonera kring ett område i matematik och delprov C handlade om elevens kunskaper i bråk och uppdelning av tal. Här uppnådde 97 procent av eleverna kravnivån. Men hur är det med skriftliga räknemetoder och problemlösning? Bild och text är hämtad ur Skolverkets PM - Nationella prov i årskurs 3 våren 2013.
Hämta hela utvärderingen här.



För att bli en duktig problemlösare krävs att man ägnar tid till diskussioner av olika strategier. Eleverna måste få argumentera för sina lösningar och förklara hur de har tänkt. Samtal om matematiska problem och olika lösningsmetoder visar att eleverna får en djupare förståelse.
Askunge förlag satsar extra mycket på material som handlar om just problemlösning och logiskt tänkande. Ett exempel på det är Lyckas med problemlösning!                         

3 november 2013

Problemlösning i Kina

Eftersom det inte går att komma åt vissa sidor som Facebook eller bloggar i Kina, så får det bli uppdatering lite i efterskott. Har varit på en väldigt intressant studieresa och besökt ett antal skolor som visat hur de arbetar med problemlösning. En hel del om kollegialt lärande var det också. Mycket spännande och lärorikt!
Föreläsning tillsammans med lärare från hela Kina.




Gissar att ni inte kan kinesiska. Hela föreläsningen tolkades som tur var till engelska.


Klasserna är ganska stora i Kina. I den här klassen var det 51 elever!