25 mars 2014

Skriftliga räknemetoder

Ikväll sänder Kalla fakta programmet där man granskar den svenska matematikundervisningen. Det ska bli intressant att se. 
Just avsnittet Skriftliga räknemetoder visade sig på det senaste nationella provet i årskurs 3 vara ett av de områden som stack ut i utvärderingen. Det var 21% som inte nådde upp till kravnivåerna.
Diagrammet är hämtat från Skolverkets PM - Nationella prov i årskurs 3 våren 2013.  
Askunge förlag kommer under senvåren ut med fyra häften (kopieringsmaterial), där eleverna får träna på att räkna med uppställningar, alltså lodräta algoritmer. Matrialet kommer att vara strukturerat och i små steg. Det finns också benämnda uppgifter d.v.s. textuppgifter. Dessutom kommer det att finnas uppgifter där du tränar att räkna med decimaltal.
Givetvis får man inte glömma bort att träna på huvudräkning, överslagsräkning och att förstå positionssystemet, siffrans värde i talet. 







19 mars 2014

Huvudläromedel eller inte?

Har funderat mycket på det där med huvudläromedel eller basläromedel. Vad betyder det egentligen? Ett läromedel du följer till punkt och pricka eller som du använder som bas/huvudsakligen i din undervisning? När jag arbetade som lärare på mellanstadiet avvände jag inget huvudläromedel i vanlig tappning. I mångt och mycket berodde detta på att våra klasser var åldersblandade. Istället var det läroplanens mål som styrde innehållet i undervisningen. Men det var givetvis inte så att jag inte använde läromedel. Det klart att jag gjorde det! Tillsammans med kollegor diskuterade vi olika undervisningsmetoder, tillverkade en hel del eget material (det fanns aldrig tillräckligt mycket inom det område vi just nu arbetade med), eller plockade från olika läroböcker. Vi hade många olika klassuppsättningar av så kallade huvudläromedel i våra skåp, men det fanns aldrig något som täckte alla våra behov.
Kanske är det därför jag vill skapa ett förlag som tar fram läromedel områdesvis, där du som är lärare ska kunna hitta olika varianter av material som täcker de områden som läroplanen föreskriver. Behöver du kartlägga dina elevers kunskaper, hitta problemlösningsmaterial eller vanlig färdighetsträning? Är det uppgifter med anknytning till vardagen som dina elever behöver? Eller är det grundläggande matematiska begrepp som ska tränas? Och elever som har hamnat i matematiksvårigheter, hur ska vi kunna hjälpa dem? Tänk om det hade funnits lärplattor när jag var lärare. Vilket lyft och vilken resurs det hade varit för att exempelvis nöta in multiplikationstabellen (ja, den är bra att kunna för att avlasta arbetsminnet).
Ok, jag jobbar vidare :)

14 mars 2014

Pi-dagen

Det är den 14 mars och förhoppningsvis är det många som idag jobbar lite extra med matematik!
Runt om i världen firas Pi-dagen just den 14 mars. I de anglosaxiska länderna skriver man ju dagens datum 3.14.




Lär dig mer om Pi här.


Här följer några länkar med anknytning till just Pi. På Askunges Pi-sida kommer du också att hitta andra idéer, aktiviteter och tips på länkar.

Vetenskapens hus

Bibli


Några engelskspråkiga sidor hittar du här:

NCTM

Piday

Exploratorium

13 mars 2014

Mässor och läromedel

Dagarna försvinner så väldigt snabbt. Just nu är vi inne i en mässperiod. Det är åtminstone tre mässor varje vecka under mars månad. Ja, det fortsätter en bit in i april också. Den här veckan har det varit Skövde, Jönköping och Borås. 
Nästa vecka är det Karlstad, Örebro och Västerås som får besök. 
Förr tyckte jag alltid att mars var den tråkigaste månaden på året. Det tycker jag inte nu...
Åhaga i Borås


4 mars 2014

Appar

Arbetar just nu med Erika Olssons manus till boken Appar lyfter det lustfyllda lärandet. Boken kommer att finnas i bokhandeln i början av april (om det går som planerat).
Du får tips på bra och pedagogiska appar inom olika områden som exempelvis matematik, språk, lek och konstruktion. Givetvis får du förslag på hur du som pedagog kan arbeta med appar i kombination med traditionell verksamhet och undervisning.

Du kan förboka denna via vår webbshop!