28 oktober 2011

Kinesiska skolor

Snart dags för avresa till Kina och de tre skolbesöken. Det ska verkligen bli spännande att få vara med på deras matematiklektioner och få en inblick i hur de kinesiska lärarna undervisar i matematik.
Doris Lindberg, som skrivit Jakten på kottarna, Abakus, Tema problemlösning och många fler matematikböcker, kommer dessutom att hålla ett föredrag om Rädda ekvationerna. Jag tar med materialet. Bäst att ta med extra lådor och stickor. 
Förhoppningsvis kommer detta att dokumenteras på film av undertecknad....

21 oktober 2011

Fler böcker till barnhemmet

Snart åker Amandas föräldrar ner till Tanzania för att besöka Amanda som arbetar som volontär på ett barnhem där. Fick ju engelska böcker från flera bokförlag, bl. a. Studentlitteratur, Liber, Natur och Kultur och nu också från Sanoma Utbildning. Det är verkligen toppen! Vi har bidragit med matematikböcker och hoppas att de ska komma till nytta, trots att de är på svenska. Här kan du läsa mer om Amandas upplevelser.

20 oktober 2011

Förskolemässa

Tillbaka efter ett par hektiska dagar i Malmö! Många besökare och stort intresse för Mattestjärnor i förskolan. Ja, den är verkligen värd all uppmärksamhet! Kopplar till förskolans läroplan på ett tydligt sätt, många härliga fotografier av barn i matematiska vardagsaktiviteter och så det roliga sättet att dokumentera -Mattestjärnor på en mattevägg. Lätt för föräldrar att följa med i utvecklingen och arbetet på förskolan.
Hämta färdiga stjärnor på www.askunge.se (se nedan)
På vår hemsida finns alla stjärnor att ladda ner. De är i pdf-format. 

17 oktober 2011

Nya skyltställ

Ok, efter lite letande så hittade jag till slut några snygga skyltställ. Det blir premiär för dem på mässan i Malmö! Hoppas nu bara att alla paket har kommit fram som jag skickade i fredags. Tidigt upp i morgon för att göra i ordning montern (eller bokbord kanske vi ska kalla det).
Nästa år blir det en större monter skulle jag tro.... 

Kluriga problem och logiskt tänkande

Idag har Svd en artikel om att otillräcklig stimulans i matematik gör så att eleverna tröttnar. Det är givetvis så att även barn som har lätt att lära behöver utmanas i sitt tänkande! Därför har vi inte bara fokuserat på att ta fram material för elever som har hamnat i matematiksvårigheter.
Kluriga problem och övningar som tränar det logiska tänkandet är några ingredienser i exempelvis Läs in-Räkna ut A.
Om du vill bläddra i boken så finns det smakprov på hemsidan.

Och så har vi förstås Lös ett problem i veckan! 

14 oktober 2011

Böcker till barnhem

Har precis packat en omgång matteböcker för vidare transport till ett barnhem i Tanzania. Amanda är där och arbetar som volontär. Här kan ni följa hennes upplevelser!
Har också fått böcker från flera andra förlag. Vi hade inga egna böcker på engelska. Men Studentlitteratur, Liber och Natur&Kultur har skänkt ett antal böcker var. Toppen! De kommer säkert till bra användning. 
På barnhemmet pratar de swahili, men deras andraspråk är engelska så det ska nog fungera.
Våra matteböcker innehåller inte så mycket text. Där får det bli med hjälp av Amanda som får översätta till engelska.
De fick också med sig sagan om Kicki Ekorre och några handdockor, så att de kan spela upp sagan som rollspel och på det sättet lära sig att räkna till 10, framåt och bakåt.

Bil eller tåg?

För en gångs skull tänker jag ta tåget till mässan där vi ställer ut. Men det är en hel del som måste fixas för att det ska fungera. Mycket måste skickas med post eftersom det inte går att släpa på allt. Väl framme måste man ta taxi för att hinna packa upp innan mässbesökarna är på plats. Visst, det är lättare att ta bilen ibland. 
Det ska i alla fall bli skönt att kunna arbeta och vila på tåget.
Vi ses väl på tisdag!!

10 oktober 2011

Känna igen siffror

Ny månad betyder nytt gratismaterial. Denna gång i form av en sida där eleverna kan träna på att känna igen siffror. Det kan vara lite klurigt!
Här kan du hämta sidan.

Förbereder mässan

Packar böcker och utställningsmaterial. Första gången som det blir tåget som tar oss till mässan istället för bilen. Nackdelen är som sagt att allt ska skickas. Har sett hur utställare blir alltmer nervösa över att materialet inte kommer fram. Måste nog se till att resväskan rymmer det nödvändigaste för en utställning ifall det skulle klicka.