29 juni 2012

En sekund

Nä, nu är det dags igen. En minut ska bli en sekund längre! Hela 61 sekunder kommer den andra timmens sista minutsöndag att vara. Senast det hände var 2008, men nu är det alltså dags igen. Härligt med en extra sekund! 
Och om någon har svårt att läsa av en klocka och behöver mer träning på begrepp som har med tid att göra så finns två mycket bra träningshäften för det.
Här får du träna på allt som har med året att göra.
 Läs mer.

Och här finns ett träningshäfte om klockan!
Läs mer.

28 juni 2012

Värd sitt pris?

Så är den på väg tillbaka till Kungliga Biblioteket, den flera hundra år gamla atlasen, som stals av den så kallade KB-mannen. Ett ovärderligt verk. Men vad menas med ovärderligt? Ett pris hade den. Någon var i alla fall beredd att betala 700.000 kr utan att veta varifrån boken kom. Utan att känna till verkets ursprung. Men vad är egentligen boken värd om den är ovärderlig?
En tavla kan säljas för 500 miljonerHur mycket kan en bok säljas för?

21 juni 2012

Tidningsartiklar som läromedel?

Under min tid som lärare använde jag ofta tidningsartiklar i undervisningen. En artikel kan användas på många olika sätt. Dagens toppnyheter (i morse) innehåller många ord som har med matematik att göra på olika sätt.
Det är spännande och kul att läsa igenom en artikel (som exempelvis den om sjätte AP-fonden) och be eleverna lista allt som har med matematik att göra. 


I det här fallet finns exempelvis
sjätte (ordningstal)
19 (antalsuppfattning)
13 
mer än varannan, 19 av 31
fyrhjulsdrift
XC70, XC60, BMW 520 o.s.v.
februari
2009

två ton
totala kostnaden
2 miljoner kronor
andra
tolv
sjunde
400000 kronor


Sen går det ju givetvis att använda informationen till att göra statistik, arbeta med procent m.m


Ett sätt att uppmärksamma eleverna på att matematiken används varje dag och om de ska ha en möjlighet att förstå det som skrivs i en artikel som denna, ja, då är det nödvändigt att kunna läsa och förstå matematiska basfärdigheter. 

19 juni 2012

Rekord och millimeter

Dags att hitta nya vardagsartiklar att använda i matematikundervisningen. Juni är på väg att bli den regnigaste månaden på många år. Hittills har det regnat 110 millimeter i Stockholmstrakten. Senast det regnade så mycket var 1956. Hur många år sedan är det? Jo, 56...
Kanske det inte regnar på midsommarafton. Men då ska vi ha tur! 
Den 1 juni slogs också ett köldrekord. Då mättes temperaturen till minus 6,3 grader! Den lägsta temperaturen sedan 1901.

15 juni 2012

Lärarlitteratur och läromedel

Hur viktigt är det att synas på webben? Viktigt förstås! Minst en gång i veckan blir vi uppringda av företag som vill hjälpa oss att göra så att vår hemsida hamnar i topp när man söker på vissa ord. Syns du inte - finns du inte är budskapet. Sökfraser, nyckelord, sökoptimering, inlänkar är honnörsord i det här fallet.  
Det klart att det är viktigt att finnas med i urvalet om någon letar efter lärarlitteratur eller läromedel i matte. 
Att ha inlänkar är givetvis bäst, och det finns många som länkar till Askunge förlag (fler kan det bli :)....
Hmmm, jag tror att jag måste prata med mitt kusinbarn, Jakob Wallsten, som precis startat eget marknadsföringsbolag efter att ha varit anställd på Google i flera år.

Läromedel som handlar om bråk

Bråk och procent brukar vara områden inom matematiken som många elever tycker är svårt. Synd! Tal i bråkform är ju att föredra framför decimaltal exempelvis när det finns ett oändligt antal decimaler. Men hur räknar man med bråk? Ja, först och främst måste man ju förstå vad ett bråk är och att kunna jämföra de olika bråktalen.
Så därför är nästa bok på gång! Bråk från början blir titeln och givetvis kommer det att finnas ett laborativt material att arbeta med som passar till uppgifterna i boken.

8 juni 2012

Kreativt tänkande

Leverans från tryckeriet! Hur kul som helst när Läs in-Räkna ut B är klar!! Hoppas verkligen att den här serien får uppmärksamhet. Roliga och kluriga uppgifter som stärker eleven i sitt tänkande. Givetvis är det här träning i läsförståelse också.
Här läser du mer om innehållet i böckerna!

7 juni 2012

Matematik i förskolan

Produktion pågår! Så många roliga aktiviteter det finns att göra i förskolan. De barn som får möta kreativa pedagoger kommer att ha ett stort försprång i livet. Våra författare Eva-Mari Kallin, Ann-Charlott Ring och Josephine Pålsson skriver om årets alla möjligheter i boken Mattestjärnor året runt! Tips på hur surfplattan kan användas får du givetvis också. Allt kopplat till den förtydligade läroplanen för förskolan!
Det här är en bok ni inte får missa! Deras förra bok, Mattestjärnor i förskolan, inspirerade många att arbeta medvetet med matematik. 

4 juni 2012

Koordinatsystem

Vill du pröva ett arbetsblad som finns med i kopieringsmaterialet Målet i sikte årskurs 1–3 – ett kartläggningsmaterial i matte? Nu finns möjligheten att testa det genom att hämta sidan här!