18 december 2014

Problem nr 18

Oj, inte många dagars kvar i december. Vart tar tiden vägen?
Nästa problem att lösa kommer här.

Och facit finns som vanligt på denna sida.

16 december 2014

17 december

Lika bra att lägga ut morgondagens problem här också...

Problem 16

Inte många problem kvar denna decemberomgång. helgernas problem blir utlagda under fredagen. Så kommer det att bli nästa helg också. Varje problem kommer inte med här på bloggen, men vi försöker lägga ut några som en påminnelse om att det finns fler att hämta på vår hemsida.

8 december 2014

Dags för ett nytt problem

Här kommer ett nytt problem. Problem nr 9!

Problemlösning under helgerna

Ja, jag lägger ut helgens problem redan veckan innan. Det finns här! Dagens problem finns också där (och facit :))

4 december 2014

Femte problemet

Tänkte ligga lite före nu...
Så, då lägger vi ut nästa problem redan nu. 

Ok, och så finns facit till förra problemet på vår hemsida, nämligen här!

Julpynt

Bestämde att vi skulle ha en lite annorlunda julgran på kontoret i år.
Tyvärr finns det ingen snö ännu. Och så fortsätter bygget utmed kajen. Ja, om något år är det väl klart.

Fjärde problemet

Eftersom vi har lite problem med uppdateringen av hemsidan, så lägger vi ut julkalenderns problem på bloggen också!
Facit till alla problem hittar du här!

3 december 2014

Tredje problemet

Vi fortsätter med nya problem.
Du vet väl att du hämtar facit till föregående problem här!

1 december 2014

Andra problemet

Ja, dags för problem nr 2.

Facit till gårdagens problem är 19, 20 och 21!

Första problemet

Lite strul blev det med hemsidan när vi skulle lägga ut det första problemet. Så för säkerhets skull kommer vi att lägga ut dem här på bloggen också!




28 november 2014

Julkalender


Snart ny månad och då är det dags för vår Julkalender igen. I år kommer vi att ha med några lite klurigare problem.
Hoppas att ni följer oss under hela månaden!

20 november 2014

Digitala läromedel

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort, rapporteras det att lärarna tycker att det saknas digitala läromedel i skolan. De som finns är inte tillräckligt bra. Mycket av insatserna går åt till att köpa in hårdvara, exempelvis datorer eller lärplattor. Men sedan finns det inga pengar till läromedel. Förra året fick en svensk elev i genomsnitt läromedel för 546 kr. I Danmark fick eleven läromedel för nästan tre gånger så mycket.


Läs mer om Lyckas med problemlösning
Det känns spännande att då få vara med om att ta fram ett digitalt läromedel i problemlösning. Till hösten 2015 ska det vara klart, men just nu är det portalen som ska på plats och vi arbetar med innehållet på olika plan.

11 november 2014

Nästa år


Ja, det är inte klokt så fort tiden går. Säkerligen har jag skrivit om det förut. Så förlåt om jag är lite tjatig. 
Nu funderar jag på nästa års mässor. Vilka ska vi vara med på, vilka ska vi skippa? Som företagare blir man ju oavbrutet uppvaktad av arrangörer av mässor, annonsörer och andra som vill sälja sina tjänster. 

En strategi för marknadsföring är bra att ha. Likaså en utvärdering av vad som ger resultat. Och så är ju frågan om vilket resultat man vill undersöka? Är det försäljningen, är det kontakten med kunder, vill du ha återkoppling på eventuella nya produkter, vill du ha utprövare till nya material? Hur stor del av omsättningen borde gå till marknadsföring?

Efter fyra år som egenföretagare och en av de få som startat ett läromedelsförlag de senaste 5 åren, så finns det en hel del erfarenheter i bagaget. Vad krävs egentligen för att starta ett eget företag och överleva? 
Hur blir man läromedelsförfattare och vad krävs för det? 
Jag har svar på det mesta :)

Så nu åter till dagens funderingar - vilka mässor ska vi vara med på?

31 oktober 2014

Strax ny månad

Det är sista dagen i oktober och i morgon är det dags för ett nytt tips. Ok, vi lägger ut det redan idag!
Det är två extra träningsblad för de som känner att de behöver träna lite extra på att förenkla uttryck. 
Rädda ekvationerna är ett toppenbra material om du vill att dina elever ska behärska ekvationer. Här finns lektionsförslag och änder med kopieringsunderlag. Författare till materialet är Cecilia Christiansen.
Men kanske behövs några extra träningsblad för att träna på just detta att förenkla uttryck. Varsågoda och trevlig helg!
Hämta origianlfilerna här!

29 oktober 2014

Skolforum och Piteå kunskapsfestival

Japp, nu är ytterligare två mässor till ända. Riktigt roligt att vara ute på språng. Denna gång var det Skolforum och Piteå kunskapsfestival som gällde. 
Till Skolforum kom drygt 7000 besökare i år. Något bättre än förra året. 
Tack alla ni som besökte Askunge Förlags monter och bokbord!

Skolforum
Piteå kunskapsfestival

20 oktober 2014

Mer om elevernas förseningsursäkter

Nu har nog artikeln om Oskar Ugglas bok Ursäkta, men... varit med i alla Sveriges tidningar. TT ringde upp och gjorde en intervju och efter det var det många tidningar som skrev om boken och Oskars läromedel i NO som serveras via hans blogg Ugglans NO.
Tyvärr säljs boken inte i den fysiska bokhandeln - ännu. Men det går bra att beställa den via Adlibris, Bokus eller vår egen webbshop!
Här följer några tidningar:

14 oktober 2014

Ekvationer

Att jobba med ekvationer upplever många elever som svårt, men det behöver det inte vara! Med hjälp av materialet Rädda ekvationerna får eleverna möjlighet att förstå vad en ekvation och vad ekvationslösning är.
Många har redan börjat med materialet. 
Ett önskemål har varit att få fler träningsblad när det gäller att förenkla uttryck. Dessa finns nu att hämta på sidan Rädda ekvationerna!

10 oktober 2014

Förseningsursäkter

Ja, vad ska man säga. Det fortsätter. Medias intresse för Oskar Ugglas bok, Ursäkta men... Det har varit Morgonpasset i P3, Nyheter 24, Omtalat i expressen.se och nu senast Metropol. Lyssna gärna på det programmet här!
Läs mer om boken här!

30 september 2014

Ursäkterna i media

Oj, oj, ja, det har varit ett populärt inslag i media, detta med Oskar Uggla och hans bok Ursäkta, men...
Först ut var TV4 Nyhetsmorgon, därefter Lärarnas tidning och nu de lokala tidningarna i Stockholm. Dessutom har Vecko-Revyn skrivit om förseningsursäkterna. Alla har de berättat om hans idé om att be eleverna skriva varför de kommer för sent till lektionen och reflektera över detta. 
Och mer är på gång!
Håll utkik!


26 september 2014

En hel månad utan matematikinlägg

Det går alldeles för fort. Tiden alltså. Just nu har det varit många projekt som ska slutföras. Mest är det digitala Lyckas med problemlösningsprojektet som tar tid.

Oktober månad innebär också en hel del marknadsföring. Först ut är Förskolearenan som går av stapeln den 2 oktober på Kistamässan. Det är vår författare Erika Olsson som arrangerar den!

Därefter är det dags att ta sig an Gotland. Vi har aldrig varit med på någon mässa där av förklarliga skäl, vi fanns inte då det begav sig förra gången. Men nu ska vi vara med! Denna gång blir det på restaurang Visborg den 8 oktober.

Och så är det mässa (Höstmöte) i Skellefteå och därefter Piteå Kunskapsfestival som har fokus på matematik i år. 

Vid samma tidpunkt är det dags för Skolforum. Det blir första gången för oss. Det ska bli riktigt roligt. Välkommen till monter A12:52!

Javisst ja, idag kom också våra kopieringshäften Skriftliga räknemetoder från tryckeriet. Här handlar det om standardalgoritmer.

1 september 2014

29 augusti 2014

Inte bara tv-soffan

Se där, nu vill också Radio Rix Morronzoo ha med boken Ursäkta, men... i sitt program på måndag. Oskar Ugglas bok passar förstås perfekt nu inför valspurten. Skolan i fokus och samtidigt lite humor bland allt allvar.
På måndag morgon är det ju TV4 nyhetsmorgon som gäller också. 

28 augusti 2014

Elevernas kreativa bortförklaringar i bokform


Det är inte bara politiker som slingrar sig när de ska svara på frågor eller förklara sig. Eleverna i dagens skola är minst lika idérika. Uppfinningsrikedomen är stor och man drar sig inte för att skylla förseningen på exempelvis torktumlaren.
– Idén till en bok växte fram i takt med att förklaringarna blev allt mer kreativa. Jag samlat ett urval lappar i boken ”Ursäkta,men...”, säger läraren Oskar Uggla. 


Oskar Uggla är MA/No-lärare på högstadiet i en skola i Stockholm och har jobbat med barn och ungdomar i hela sitt yrkesliv. Under tio års tid har han bett alla elever som kommit försent till hans lektioner att skriva ned anledningen till den försenade ankomsten. Ursäkterna varierar från de mest banala till de mest hårresande orsakerna.



      På måndag, den 1 september kl 7.15, är Oskar Uggla inbjuden till TV4 Nyhetsmorgon med anledning av den skoldebatten mellan Jan Björklund och Gustaf Fridolin!

Bokens intäkter går oavkortat till uppbyggnaden av ett digitalt läromedel i NO för elever på högstadiet. Läromedlet kommer att vara helt gratis. Läs mer om det på Ugglans NO!



13 augusti 2014

Kompisarna i matematik

Äntligen kom de sex häftena från tryckeriet. Hela serien är nu klar, Kompisarna för årskurs 1 till 3 och Familjerna för årskurs 4 till 6. Det finns dock inga årskursbeteckningar. Bra för äldre elever som behöver träna på vardagsmatte. 
Är det något som elever behöver träna på så är det ju att tillämpa den matematik de har lärt sig. Det är ofta svårt i ett läromedel som beskriver hur du ska göra för att lösa ett problem, det finns ett exempel. I Kompisarna och Familjerna måste eleverna fundera hur de ska använda matematiken på riktigt! Du får också öva på läsförståelse förstås.

11 augusti 2014

Månaderna

Läs om Månaderna
Så har vi kommit ut med ett par nya titlar. Det är bland annat Månaderna. I det här häftet får eleverna lära sig mera om och träna på årets tolv månader. Varje månad är illustrerad med en bild som knyter an till årstiden. I bilden finns också en analog klocka som visar hel timme.
Månaden presenteras på ett uppslag där layout och vissa uppgifter är återkommande. Det finns en eller flera matematiska vardagsproblem som passar till månaden. 
Häftet tar också upp årstiderna.
12 A3-bald

Till häftet Månaderna finns en Kalender att sätta upp på väggen. Kalendern består av tolv A3-blad, ett blad för varje månad under året. Kalendern är odaterad och det finns plats att skriva in exempelvis dagens datum. Den passar därför till vilket år som helst. 
Bilderna är illustrerade av Daniel Borg. Det är samma bilder som finns med i häftet Månaderna. 

2 augusti 2014

Redan augusti

Tiden går verkligen fort. Vilken fantastisk sommar det har varit och det verkar fortsätta ett tag till! Helt enkelt underbart härligt!

Ny månad innebär dock att ett nytt tips ska ut på hemsidan och det är klart nu. Här kan du hämta augusti månads tips, vilket är hämtat från den nya boken Siffror och tal 0–5.

Det är många som har önskat sig en bok som endast tar upp talen upp till 5, och nu finns det alltså en sådan bok. Den har i princip samma layout som den populära boken Siffror och tal 0–10.

26 juni 2014

Jobb som passar i sommarväder

Ja, idag är det faktiskt ganska så fint väder, men det verkar som om det inte gör något om jag sitter inne och jobbar lite till. I dagarna är de sex häftena Kompisarna klara och kan gå till tryck. Fina häften där vardagsmatematiken står i fokus. Ali och Alva är lättast och den matematiska innehållet riktar sig till elever som går i årskurs 1. Det gör också Bianca och Billy. Sen fortsätter serien med Colin och Cilla, Doris och Dante, Edwin och Emmy och svårast är Freja och Felix
Författare till häftena är Victoria Gustafsson och Anette Panboon, båda aktiva lärare i Skellefteå. Och de fina bilderna är illustrerade av Ingrid Flygare.
Ska bli riktigt roligt att få visa upp dessa häften när de är klara. Du som vill förhandstitta kan bläddra i några häften här!

18 juni 2014

Träna matematik

Äntligen är alla sju häftena Träna matematik klara och tryckta. Fick ett antal kartonger till förlaget, men resten skickas till lagret i Örebro.
Här kan eleverna träna på basfärdigheter. Bilderna är inte barnsliga, så häftena passar också till äldre elever som behöver befästa sina kunskaper.
Läs mer om serien här!

Serien ingår i BOX-systemet. Sedan tidigare finns Läs, tänk och lös som är enkla problemlösningshäften där kontexten baseras på vardagliga aktiviteter. Här läser du mer om dessa häften.

17 juni 2014

Slut på terminen och tänker ändå på skolstarten

Jo, hur mycket man än vill, så räcker inte tiden till. Varför har dygnet bara 24 timmar? Jobbar just nu med de sex häftena Kompisarna som ska gå till tryck nästa vecka. De blir riktigt fina och lärorika. Det här är träning på vardagsmatte i sammanhang som barnen känner igen. 
Författare till alla häftena är Victoria Gustafsson och Anette Panboon, från Skellefteå. Det har ju också skrivit flera andra läromedel som rönt stor uppskattning, bland annat Lyckas med problemlösning och Familjerna, också det vardagsmatte, fast för de lite äldre eleverna.
Colin och Cilla är tänkt för årskurs 2, men det finns inga årskursbeteckningar.

20 maj 2014

Kartläggning i matte

Många läromedel i matte som ska gå till tryck just nu. Puh!
Målet i sikte åk 6 är snart på väg från tryckeriet. Det känns bra. 
Har precis lagt ut ett smakprov. Facit kommer att finnas på hemsidan.

9 maj 2014

Lärande och läromedel


Har haft ett par härliga dagar på SETT-mässan. Det är så roligt att träffa lärare och pedagoger, före detta kollegor och andra som är nyfikna på vilka vi är. Det har varit full fart i montern och två av våra duktiga författare har funnits på plats för att berätta om sina böcker. Tack för det Erika Olsson och Monica Niemi!

Båda är också engagerade med föreläsningar runt om i landet.
Erika har skrivit två böcker, Lärplatta och matematik respektive Appar
Monicas bok är Dokumentera och skapa med lärplatta.
Nu fortsätter arbetet på kontoret. Uppföljning och fortsatt produktion. Härligt!
Det var också väldigt roligt att våra nya digitala läromedel mötte stor uppmärksamhet. Dessutom var det några som redan hade hunnit använda några av dem i sin undervisning och var mycket nöjda. De beskrev hur eleverna arbetade med appen för att bli riktigt säkra på ett moment och därefter dokumentera det i boken. Det känns riktigt bra!

30 april 2014

Appar lyfter det lustfyllda lärandet

Så härligt det känns när det kommer post från tryckeriet. En efterlängtad bok, Appar lyfter det lustfyllda lärandet, har sett dagens ljus! Här får du tips på bra och pedagogiska appar inom olika områden som exempelvis matematik, svenska, lek och konstruktion. Hur kan man kombinera appar med den traditionella verksamheten i förskola och skola?
Du får också några förslag på pedagogappar, det vill säga appar som du som pedagog har användning av i både administrativt och skapande arbete. 

Läs mer om boken!

Det är Erika Olsson som är författare och hon har tidigare skrivit det uppskattade boken Lärplatta och matematik

13 april 2014

Påskpyssel

Japp, påsklovet är på ingång, ja för några har det redan börjat. Det finns gott om påskpysseltips på olika hemsidor. Mr Printables har en mängd olika tips på vad du kan göra. Vad sägs om snygga påskfigurer att ställa fram på bordet?
Här läser du mer om hur du gör.

Eller det kanske vore bra att fundera över ett påskproblem?

Vera och Alex målar påskägg. Axel är väldigt noggrann, så det tar lång tid för honom att måla ett ägg. Vera hinner måla 5 ägg på samma tid som Axel målar 1 ägg. Hur många ägg har de målat sammanlagt när Axel har målat 6 ägg? De fortsätter måla i samma takt som tidigare.

GLAD PÅSK alla!

1 april 2014

Digital problemlösning - kompletterande del i Pisarapporten

Idag presenterades den kompletterande rapporten från PISA 2012. Det handlade om digital problemlösningsförmåga hos 15-åringar. Denna gång var det inte specifikt matematikområdet som var i fokus, utan alla ämnen. Här kan du läsa hela rapporten.
Det krävs uthållighet och motivation för att ta sig an ett problem där man inte omedelbart känner till lösningen.
Problemlösning inbegriper olika processer som exempelvis 

- Undersöka och förstå
- Beskriva och formulera
- Planera och genomföra
- Kontrollera och reflektera, verkar det rimligt?

Det verkar som om vi på Askunge Förlag precis i rättan tid kommer att ta fram ett digitalt problemlösningsprogram. Det bygger på det tryckta materialet Lyckas med problemlösning, som på kort tid vunnit mark och rönt ett stort intresse.
Monstertrubbel blir spel på webben!
De sju portarna blir spel på webben!

Är du intresserad av att medverka som utprövare av det digitala materialet är du välkommen att kontakta oss på Askunge. Maila askunge@askunge.se 

25 mars 2014

Skriftliga räknemetoder

Ikväll sänder Kalla fakta programmet där man granskar den svenska matematikundervisningen. Det ska bli intressant att se. 
Just avsnittet Skriftliga räknemetoder visade sig på det senaste nationella provet i årskurs 3 vara ett av de områden som stack ut i utvärderingen. Det var 21% som inte nådde upp till kravnivåerna.
Diagrammet är hämtat från Skolverkets PM - Nationella prov i årskurs 3 våren 2013.  
Askunge förlag kommer under senvåren ut med fyra häften (kopieringsmaterial), där eleverna får träna på att räkna med uppställningar, alltså lodräta algoritmer. Matrialet kommer att vara strukturerat och i små steg. Det finns också benämnda uppgifter d.v.s. textuppgifter. Dessutom kommer det att finnas uppgifter där du tränar att räkna med decimaltal.
Givetvis får man inte glömma bort att träna på huvudräkning, överslagsräkning och att förstå positionssystemet, siffrans värde i talet. 







19 mars 2014

Huvudläromedel eller inte?

Har funderat mycket på det där med huvudläromedel eller basläromedel. Vad betyder det egentligen? Ett läromedel du följer till punkt och pricka eller som du använder som bas/huvudsakligen i din undervisning? När jag arbetade som lärare på mellanstadiet avvände jag inget huvudläromedel i vanlig tappning. I mångt och mycket berodde detta på att våra klasser var åldersblandade. Istället var det läroplanens mål som styrde innehållet i undervisningen. Men det var givetvis inte så att jag inte använde läromedel. Det klart att jag gjorde det! Tillsammans med kollegor diskuterade vi olika undervisningsmetoder, tillverkade en hel del eget material (det fanns aldrig tillräckligt mycket inom det område vi just nu arbetade med), eller plockade från olika läroböcker. Vi hade många olika klassuppsättningar av så kallade huvudläromedel i våra skåp, men det fanns aldrig något som täckte alla våra behov.
Kanske är det därför jag vill skapa ett förlag som tar fram läromedel områdesvis, där du som är lärare ska kunna hitta olika varianter av material som täcker de områden som läroplanen föreskriver. Behöver du kartlägga dina elevers kunskaper, hitta problemlösningsmaterial eller vanlig färdighetsträning? Är det uppgifter med anknytning till vardagen som dina elever behöver? Eller är det grundläggande matematiska begrepp som ska tränas? Och elever som har hamnat i matematiksvårigheter, hur ska vi kunna hjälpa dem? Tänk om det hade funnits lärplattor när jag var lärare. Vilket lyft och vilken resurs det hade varit för att exempelvis nöta in multiplikationstabellen (ja, den är bra att kunna för att avlasta arbetsminnet).
Ok, jag jobbar vidare :)

14 mars 2014

Pi-dagen

Det är den 14 mars och förhoppningsvis är det många som idag jobbar lite extra med matematik!
Runt om i världen firas Pi-dagen just den 14 mars. I de anglosaxiska länderna skriver man ju dagens datum 3.14.




Lär dig mer om Pi här.


Här följer några länkar med anknytning till just Pi. På Askunges Pi-sida kommer du också att hitta andra idéer, aktiviteter och tips på länkar.

Vetenskapens hus

Bibli


Några engelskspråkiga sidor hittar du här:

NCTM

Piday

Exploratorium

13 mars 2014

Mässor och läromedel

Dagarna försvinner så väldigt snabbt. Just nu är vi inne i en mässperiod. Det är åtminstone tre mässor varje vecka under mars månad. Ja, det fortsätter en bit in i april också. Den här veckan har det varit Skövde, Jönköping och Borås. 
Nästa vecka är det Karlstad, Örebro och Västerås som får besök. 
Förr tyckte jag alltid att mars var den tråkigaste månaden på året. Det tycker jag inte nu...
Åhaga i Borås


4 mars 2014

Appar

Arbetar just nu med Erika Olssons manus till boken Appar lyfter det lustfyllda lärandet. Boken kommer att finnas i bokhandeln i början av april (om det går som planerat).
Du får tips på bra och pedagogiska appar inom olika områden som exempelvis matematik, språk, lek och konstruktion. Givetvis får du förslag på hur du som pedagog kan arbeta med appar i kombination med traditionell verksamhet och undervisning.

Du kan förboka denna via vår webbshop!

26 februari 2014

Läromedel att kika på

Läromedelsmässorna fortsätter. I morgon få Umeå besök och nästa vecka är det dags för Kalmar, Kristianstad och Lund
Just nu är det också full aktivitet på kontoret. Målet i sikte för årskurs 6 är snart klar, så att den kan skickas till tryckeriet.

Dessutom ska de fyra häftena Skriftliga räknemetoder (räkna med uppställning) slutföras. Det kommer att bli ett strukturerat material för att lära sig att räkna med just uppställningar, ett häfte för varje räknesätt. Men det blir också textuppgifter, uppgifter som innehåller decimaltal o.s.v
Vi har fortfarande inte skrivit något om detta på vår hemsida, men det kommer. 
Är du intresserad av att få förhandsinformation om när häften är klara, maila askunge@askunge.se.


17 februari 2014

Mittlärande-konferens i Sundsvall

Askunge är på plats i morgon och på onsdag i Sundsvall. Det är en tvådagarskonferens. Här läser du mer om den!
Välkommen!

14 februari 2014

Digitala böcker på App Store och Google Play

Nu finns de sju böckerna i serien Framsteg i Matematiken att köpa på AppStore och Google Play. Härligt!
Riktigt bra övningsböcker för de elever som behöver träna många gånger på samma moment. Komplettera med den tryckta boken, där eleven efter att ha tränat digitalt, kan visa sina kunskaper och behålla det som en sorts portfolio. 
För dig som vill veta hur de fungerar finns demofilmer på YouTube.