11 juni 2013

John Hatties tre tips

Superpedagogen John Hattie är det väl knappast någon som har missat. I alla fall inte om man hör till skolans värld. Idag finns en lång artikel om honom i SVD. Intressant! Vad påverkar egentligen lärandet? Vad är den viktigaste faktorn? Läraren förstås! 

Han ger tre tips till lärarna:

  • Ge eleverna tydliga mål.
  • Gör mätningar före och efter dina insatser för att se effekten.
  • Diskutera i klassrummet.
Faktorer som påverkar lärandet enligt Hattie:

Lite
- minskning av klasstorlek
- nivågruppering inom klassen
- skolans ekonomi

Mellan
- kamratpåverkan
- hemmiljön
- läxor

Mycket
- feedback
- klassrumsdiskussioner
- passionerade lärare




2 kommentarer:

  1. Sedan det viktigaste av allt: Inse att Alla elever är lika värda men olika. Detta innebär att man som lärare måste lära känna sina elever och veta hur de enskilda eleverna lär in och vad de är intresserade av. Det går alltid att hitta extra litteratur eller en infallsvinkel för enskilda elever som ger eleven möjlighet att lära in utifrån sina egna förutsättningar och intressen. Tar tid? I början av ett läsår eller av ett nytt ämne inom t.ex. SO. Men det ger resultat som stärker elevens självförtroende. Med stärkt självförtroende ökar intresset för eleven ser att han/hon KAN.

    SvaraRadera
  2. Verkligen sant! Att arbeta med elevernas självförtroende är något av det viktigaste. Utan självförtroende hamnar man (eleven) lätt i en negativ spiral. Vi måste lyfta alla elever!

    SvaraRadera