14 september 2010

Är det tråkigt att träna tabeller?

Att det spelas olika typer av spel på matematiklektionerna är nog ganska ovanligt. Möjligtvis används det som en uppvärmningsövning i början på en lektion. Men det finns massor av enkla spel som tränar de grundläggande tabellerna på olika sätt - och detta utan att man behöver göra några dyra inköp. Det ni behöver är helt enkelt en kortlek! Eller rättare sagt flera.
Här kommer ett exempel på spel som tränar exempelvis större än/mindre än, addition, subtraktion, multiplikation, division m.m.


Plocka bort alla klädda kort. Ge varje deltagare en hel kortlek som då består av 40 kort. Så om två spelare/elever möter varandra och spelar spelet Additionsspelet så är det 20 uppgifter som eleven möter med hjälp av sina egna kort, men får också höra motståndarens 20 uppgifter.


För att göra spelet lite svårare kan man ta bort alla ess, tvåor och tior. Ev bör varje spelare då ha ytterligare en omgång med spelkort.


Så här går Grundspelet (tränar större än/mindre än) till:
Varje spelare har en ursprungshög framför sig med baksidan uppåt och vänder upp ett kort så att de ser framsidan. 
Den som har störst tal på sitt kort vinner alla kort som är uppvända och lägger dessa i sin "samlingshög". 
När inte någon är ensam att ha det största talkortet, lägger alla spelare upp tre kort med baksidan uppåt. Sen vänder alla upp ett kort med framsidan uppåt. Den som nu har det största talkortet, får ta de kort som är utlagda på bordet. Eftersom alla spelare får vara med i det här läget, kan även den som ha  kort i sin samlingshög, vinna. Om det inte heller nu finns någon som har det största talkortet, upprepas 3-ner-1-upp-spelet tills någon vinner. 
När alla korten är slut i ursprungshögarna, räknar varje spelare sina kort som de har i sina samlingshögar och den som har flest vinner.


Fler tips kommer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar